Dvojitý zásah
10. novembra 2017
Nie je obväz ako obväz! (foto+video)
12. novembra 2017

Na slovíčko s naším hosťom z Dánska

 Žiaci tretieho a štvrtého ročníka  majú možnosť vyskúšať si prax za prítomnosti dánskeho stážistu v Domove sociálnych služieb Betánia v Kalinove, kde musia preukázať nielen schopnosti z praxe, ale aj tie jazykové (anglický alebo nemecký jazyk). Niektorí žiaci to už absolvovali, iných to len čaká. Ja som už túto príležitosť využila a počas svojich dvoch dní praxe som zistila nejaké informácie  od pána Pera. Komunikovala som s ním v anglickom jazyku, občas aj za pomoci ,,google translate“.

  • Pán Per, predstavíte sa na úvod žiakom našej školy?

Volám sa Per, žijem  spolu so svojou manželkou a dvomi dcérami v rodinnom dome v Dánsku, 1500km vzdialeného od Slovenska. V Dánsku pracujem  ako zdravotnícky asistent na forenznej psychiatrii, kde to mám veľmi rád.

  • Čo Vás priviedlo na Slovensko a k nám do Lučenca?

Praktizovať stáž na Slovensku som sa rozhodol z dôvodu, že sa mi veľmi páči Slovensko a chcel by som ho viac spoznať.

  • Máte nejaké informácie o našej krajine?

Informácie o vašej krajine sa dozvedám z tzv. ,,pocket book“,  kde sú mapy, zaujímavosti a fakty o Slovensku napísané v dánskom jazyku. Na Slovensku ma zaujali najmä lesy, kopce a rôzne historické a kultúrne pamiatky

  • Čo si myslíte o zdravotníctve v Dánsku?

V dánskom zdravotníctve máme množstvo striktných pravidiel, ktoré sa musia dodržiavať. Na rozdiel od Slovenska u nás nie je nutná fyzická námaha pri výkone povolania.  A môj mesačný plat je okolo 1400€. Aj napriek tomu, že na Slovensku zdravotníctvo nie je také dokonalé ako v Dánsku,  veľmi ma dojala vďačnosť a spokojnosť klientov za poskytnutie zdravotnej starostlivosti, čo sa u nás v Dánsku nejaví ako bežné.

  • Čo chcete na Slovensku vidieť a spoznať?

Zatiaľ sa mi podarilo navštíviť Fiľakovský hrad, kde sa mi veľmi páčilo. Ďalšiu exkurziu by som chcel mať vo Vašej škole a aj v nemocnici. A určite nejaké pamiatky.

  • Aké sú Vaše záľuby vo voľnom čase?

Veľa času trávim s rodinou a máme mnoho spoločných záujmov. Vo svojom voľnom čase rád jazdím na motorovom člne, na motorke a mám aj jednu neobvyklú záľubu – vyrábanie nožov a sekier zo železa. Som  milovník zvierat, o čom svedčí aj to, že mám psa a štyri mačky.

  • Pán Per sa rýchlo učí po slovensky. Ovláda už niekoľko slov, ako napríklad – čaj, dobré ráno, ďakujem, áno, nie,…A na záver -chcete niečo odkázať žiakom našej školy?

,,Vážte si svoju prácu, robte ju pre potešenie a  pomoc iným a nielen pre peniaze.“

  • Pekný pobyt na Slovensku, pán Per, ďakujeme.

Interview pripravila a spracovala  : Anička B. , 3.A+  pomoc- Lucia G., 4.B