Doba pred a po … novembri 1989
17. novembra 2017
Navždy sa zachová v pamäti stužková !
22. novembra 2017

Vydržíte dnes nefajčiť?

KEDY? – 20.11.2017 – Medzinárodný deň bez fajčenia alebo nefajčiarsky deň. A preto minimálne dnes máte dôvod na to, aby ste si cigaretu odpustili…

Kto chce fajčiť, toho žiadne argumenty nepresvedčia… Možno by nebolo na škodu, zamyslieť sa nad notoricky známymi faktami skôr, ako bude neskoro…Možno hneď teraz :-)…

Tabak je najbežnejšie užívanou drogou. Je mimoriadne návykový. Cigareta samotná je zbraň, ktorá zabíja. Obsahuje približne 4000 chemických látok, tvoria ju rakovinotvorné chemikálie, jedy a návykové látky. S každou cigaretou si skracujete život asi o 5 minút, v rámci ľudského života celkovo asi o 8 rokov. Je dokázané, že fajčenie má negatívne účinky na každý jeden ľudský orgán. So závislosťou od tabaku bojuje až 34 % všetkých Slovákov. Za posledné roky má pritom toto číslo stále stúpajúcu tendenciu.

Okrem priameho vplyvu cigaretového dymu na fajčiara, nesmieme zabudnúť ani na nepriame poškodzovanie nefajčiarov, ktorí sa zdržiavajú s fajčiarmi v jednej miestnosti. Toto nebezpečenstvo sa zvyšuje najmä vtedy, ak ide o deti a mladistvých. Pasívnymi fajčiarmi sa stávate, akonáhle ste dlhodobejšie nútení zotrvať v uzatvorených priestoroch, v ktorých sa fajčí.

V dnešnej dobe je však normálne nefajčiť. Vážte si samých seba a nefajčite, pretože fajčenie spôsobuje vážne zdravotné problémy.