Stravujme sa zdravo
15. októbra 2018
Srdcervúce listy
19. októbra 2018

Deň zdravej výživy

„ Jesť , to nie je nevyhnutnosť, ale správne jesť , to je umenie“
17. októbra 2018 sme si pripomenuli na našej škole Svetový deň zdravej výživy . Pre žiakov, učiteľov a zamestnancov školy sme pripravili ochutnávky zdravých nátierok, celozrnného pečiva , ovocno- zeleninové smoothie a súťaž o zdravý koláč.Každý kto ochutnal chutné kulinárske diela našich súťažiacich , mohol zahlasovať a spolu s našou porotou vybrať najchutnejší, najkrajší ale hlavne najzdravší dezert. A toto sú naši výhercovia :
1. miesto : Simona Kováčiková – 4.B ( Mrkvové muffiny )
2. miesto: Anna Obrcianová - 3.B ( Šatôčky z mrkvového cesta )
3. miesto : Kristína Folková – 1.A ( Cviklové brownies bez lepku )
4. miesto : Nikola Brinzová – 1.B ( Orechovo – tvarohová torta )

Poďakovanie patrí všetkým súťažiacim, všetkým ochutnávačom, organizátorom a ich pomocníčkam : Anke Obrcianovej a Kristíne Pavčovej a hlavne našim sponzorom : firme ALFA BIO a pekárni PENAM v Lučenci.
Bol to veľmi vydarený Svetový deň výživy a už sa tešíme na ten ďalší.
Mgr. Paúková, Mgr. Škorňová

Víťazné recepty:

20181017_090307_HDR

Mrkvové muffiny

Ingrediencie :
150 g hladká múka
1 čl. prášok do pečiva
pol. čl sóda
štipka soli
1 čl. škorice
120 ml rastlinný olej
100 g hnedý cukor
2 vajcia
2 PL pomarančová šťava
150 g jemne nastrúhaná mrkva
45 g nasekané orechy
45 g hrozienka namočené v rume
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a šťavu. Prisypeme múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu. Ručne vmiešame mrkvu, orechy a hrozienka. Plníme do košíkov do ¾. Pečieme asi 20 min. na 180 stupňov. Krém:
250 ml šľahačka
250 ml kyslá smotana
250 ml tvaroch
Šľahačku vyšľaháme, pridáme smotanu a vmiešame tvaroch. Krém dáme do cukrárskeho vrecka a ozdobne nanesieme na koláčiky. Dozdobíme drobným ovocím a lístkom medovky-

Simona Kovačiková 4.B ( 1. miesto )
IMG_7567

Šatôčky z mrkvového cesta

Ingrediencie:
300g mrkvy
300 g hladkej špaldovej múky
300 g tuku ( Hera)
1/3 práčok do pečiva
malinový lekvár
práškový cukor na posypanie

Postup:
Očistenú, najemno postrúhanú mrkvu , múku, prášok do pečiva a zmäknutý tuk zmiesime na cesto, ktoré dáme asi na 30 min. do chladničky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi ť mm a ostrôžkou rozdelíme na štvorčeky veľkosti 7X7 cm. Do stredu štvorčekov dáme trochu lekváru. Štvorčeky preložíme po uhlopriečke napoly a okraje popritláčame. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 170 stupňov a pečieme 25- 30 min.

Anna Obrcianová 3. B ( 2. miesto )
20181017_090318_HDR

Cviklové brownies bez lepku

Ingrediencie :
120g Hera
200 g Horká čokoláda
500g predvarená cvikla
150g mandlí ( mleté )
4 vajcia
275g trstinový cukor

Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 C. formu na pečenie si vymastíme a vložíme papier na pečenie. Vo vodnom kúpeli si spoločne rozohrejeme čokoládu a Heru. Keď sa Hera a čokoláda trocha rozpustia, nechajte zmes trochu vychladnúť. Predvarenú cviklu rozmixujeme na kašu, pridáme čokoládu s maslom a mleté mandle a premiešame. Vajcia s cukrom ušľaháme do svetlej peny. Pomocou stierky do nej opatrne vmiešame čokoládovú zmes. Hmotu nalejeme do formy a pečieme cca 30 minút.

Kristína Folková 1.A ( 3. miesto )
20181017_090312_HDR

Orechovo tvarohová torta

Ingrediencie:
Korpus
80 g ovsenej múky ( rozmixované )
40 g vlašských orechov
1 vajíčko
Sladidlo podľa chuti ( STÉVIA )
Voda podľa konzistencie

Plnka:
2 stredne veľké jablká
1 čl škorice
10 g trstinového cukru
Troška vody
400 g jemného tvarohu ( 0,5 %)
15 g vanilkového pudingového prášku
1 vajíčko
Sladidlo podľa chuti ( STÉVIA )

Posýpka: 20 g vlašských orechov
Čl. g ovsených vločiek
Tekuté sladidlo ( med, javorový sirup )

Brindzová Nikola 1.B ( 4. miesto )
Show Buttons
Hide Buttons
error: Tento obsah je chránený!