Zo zdravotky ideme, koledu vám nesieme
17. decembra 2021
Nemocničné koledy
19. decembra 2021

Vianočný čas v Ambre

Prax v nemocnici je zaujímavá, naučíme sa tam toho veľa, vidíme rôznych pacientov a zaoberáme sa ich diagnózami a od každého pacienta odchádzame o čosi múdrejší. No domov sociálnych služieb nám síce dáva menej znalostí a odborných činností, no dodáva nám ako študentom pocit, že aj keď nie sme zamestnancami, sme pre klientov dôležití. Neodoberáme krv na dennom poriadku, nepicháme desiatky injekcií, nemeriame tlaky, no robíme niečo oveľa viac. Komunikujeme. Vypočujeme si ich, ich radosti i ich ťažkosti. Preto sme sa rozhodli spríjemniť im tento adventný čas.

„Sem, sem kresťania, k jasličkám pána, sem sa ponáhľajte, kráľa vítajte. Panna Mária syna porodila a do jasličiek ho vložila.  GLORIA“

Týmito slovami privítal anjel v podaní Kristínky Skypalovej z 3.B Betlehemcov v DSS Ambra 16.12.2021. Okrem Betlehemcov sa šikovné študentky SZŠ rozbehli a povymetali kúty, aby v zariadení vládol celý rok pokoj, láska a samozrejme to najdôležitejšie ZDRAVIE…po čarovaní, liatí olova a trasení plotov nasledovalo vystúpenie akordeonistu Matúša Murína, ktorý musel zasuplovať aj Kuba v Betlehemcoch, keďže Erik mal zdravotné problémy…Všetko sa zvládlo výborne nechýbali zimomriavky pri speve Nati Borákovej, Kiky Skypalovej a Teri Murínovej, či slzy dojatia pri spoločnom speve záverečnej piesne Tichá noc… Po programe sme sa malým darčekom poďakovali klientom a pani riaditeľke  Ing. Halákovej za perfektnú spoluprácu, čakal nás tiež darček v podobe koláčika a čaju. Presunuli sme sa ku ležiacim pacientom, ktorí sa tešili z našej vianočnej návštevy, najviac sa im páčil malý Kubo/Matúš, ktorý prisľúbil, že rodičov nedá do domova dôchodcov😊

Tie ich slzy šťastia a dojatie. Bolo krásne sledovať ich, ako sa tešili z maličkostí. Hlavne v tejto dobe je to pre nich najťažšie. Majú rodiny, no tie videli naposledy pred začiatkom pandémie. Preto my – študenti  sme im chceli aspoň z časti nahradiť čas s ich deťmi a vnúčatami. Sú za to vďační. A my sme vďační za to, že môžeme robiť radosť a pomáhať im tou najzákladnejšou potrebou a tou je rozhovor.

Prajeme aj Vám šťastné a veselé Vianoce, plné lásky a pokoja v kruhu vašich najbližších, lebo mať rodinu nablízku je skutočné bohatstvo.

                                                                                                                     Kika Skypalová 3.B