Imatrikulácia netradične, ale predsa…
20. januára 2022
Praktická sestra ostáva!
26. januára 2022

Sme pripravení na lyžovanie 

Už od  novembra štyria učitelia našej školy – Mgr. Marko, Mgr. Fajčíková, PhDr. Sekulová a Mgr. Sekula absolvovali dlhé hodiny online prednášok v rámci kurzu inštruktora zjazdového lyžovania, aby mohli dopomôcť žiakom 1. a 2. ročníka naučiť sa či zlepšiť sa v lyžovaní. Tretí januárový víkend sa zdokonaľovali v lyžiarskom stredisku na Donovaloch v technike a metodike základného lyžiarskeho výcviku – jazde po spádnici, obojstrannému prívratu, oblúkom z prívratu hornou či dolnou lyžou, paralelným oblúkom až po carvingový oblúk. Tak totiž znie oficiálna terminológia toho, čo všetko má lyžiar zvládať. Samozrejme všetko to bolo spojené s praktickými ukážkami a následným výcvikom. Na chvíľu sa tak stali žiakmi pod taktovkou hlavných inštruktorov – p. docenta Nemca a p. docenta Michala z Katedry telovýchovy a športu z FF Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Úspešne vypracovali nielen záverečné práce, ale zvládli aj dva testy a záverečnú prezentáciu. Už len to zúročiť a aplikovať😊 – od 6. februára v rámci lyžiarskeho výcviku priamo v Tatranskej Lomnici spolu s naším milým telocvikárom Mgr.  Skrutekom.

Nech sa páči jeho inštrukcie:

V prvom rade by som chcel vo vás rozptýliť najčastejšie obavy, ktoré následne vedú k neúčasti na lyžiarskom výcviku:

1. neviem sa lyžovať → na základe našich skúseností sa pred lyžiarskym výcvikom nevie štandardne lyžovať viac ako 60 % žiakov. Po absolvovaní lyžiarskeho výcviku každý zjazdí aspoň mierny svah sám bezpečne na lyžiach. Takže nemajte obavy, preto tam ideme, aby ste sa naučili lyžovať, snowboardovať. 2. mám strach z pádu, udriem sa → začneme najskôr na rovine a vždy to bude len na takom svahu, ktorý spoločne zvládneme. 3. nemám lyžiarsku výstroj (lyže, lyžiarky, palice, prilba) – netreba si to kupovať. Odporúčam si to požičať od rodiny, priateľov alebo v požičovni. Je zbytočné mať najnovšiu a najdrahšiu lyžiarsku výbavu. Nemám oblečenie – vetrovku má každý, takže vám stačí si požičať alebo kúpiť otepľovačky a rukavice na lyžovanie. Opäť postačujú lacnejšie verzie. 4. načo mi to bude → áno samotné lyžovanie možno aj nanič, ak sa už potom nikdy nebudete lyžovať. No v prípade, že áno, tak už budete mať základy. Taktiež si zlepšíte vaše koordinačné schopnosti, morálno-vôľové vlastnosti a určite si užijete radosť z jazdy.

Ale lyžiarsky výcvik nie je len o lyžovaní. Navštívite naše krásne Tatry. Budete sa lyžovať, pohybovať a pôjdete na lanovke v jednom z najväčších lyžiarskych stredísk na Slovensku (ak by ste tam išli ako súkromná osoba cena skipasu na 1 deň je 49 EUR). Uvidíte podtatranské obce Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a možno aj Štrbské pleso. Preveziete sa vlakom a krátkou turistickou prechádzkou sa pozriete na Hrebienok. No určite jedno z najdôležitejších pozitív by boli zážitky, ktoré by ste prežili so svojimi spolužiačkami, spolužiakmi.

Plán: Nedeľa – pred odchodom vás otestujeme. Príchod do Tatranskej Lesnej okolo 13 hod. Nasleduje ubytovanie a neskôr si pôjdeme vyskúšať oblečenie a lyžiarsku výstroj. Na svah budeme chodiť lyžovať (snowboardovať) od pondelka do piatka. V piatok sa ešte naobedujeme a pôjdeme domov.

Lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica: https://www.vt.sk/

Ubytovanie: http://rajvprirode.sk/