Umelecký prednes cez rúško?
2. marca 2021
test
3. marca 2021

Keď dochádza dych

Nemusí to byť problém s kondičkou…. Dýchavičnosť, únava, modré pery a mnohé ďalšie príznaky, ktoré nám vkročia do bežného, zdravého života.  Na prvý pohľad sa to môže zdať len ako zriedkavé ochorenie, ale neskôr sa dozvedáme, že to ochorenie je vážnejšie až smrteľné. Ochorenie s takýmito príznakmi sa nazýva pľúcna artériová hypertenzia.

Každoročne k nám zavítajú hostia zo Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou,  nebolo tomu inak ani tento rok. Napriek pandemickej situácii, ktorá nás postihla, dňa 26.2.2021 sme sa spolu s našimi profesorkami  a hosťami spojili cez Zoom.  Touto formou nám, žiakom 3.ročníka, porozprávali ich osobné príbehy a  skúsenosti s touto diagnózou.

Počas prednášky sme sa oboznámili  so základnými pojmami, vysvetlili sme si, o čo vlastne ide, ako sa toto ochorenie prejavuje a taktiež nám porozprávali aj o alternatívnych spôsoboch liečby. Postupne sme sa dozvedeli o možnostiach a podmienkach transplantácie pľúc, ktorá je najideálnejšou liečbou PAH. V závere prednášky sme mali možnosť pýtať sa a diskutovať  na danú tému.

 Silným emocionálnym zážitkom pre nás všetkých bola radostná správa mladej pacientky Janky po transplantácii pľúc, keď nám cez Zoom ukázala svoje krásne 2-mesačné bábätko.

Ďakujeme veľmi pekne za náučnú prednášku, tešíme sa na ďalšie stretnutie.

Viki a Jeni III.B