„BUBNOVAČKA“
22. novembra 2021
ZÁLOŽKA SPÁJA STREDNÉ ŠKOLY
25. novembra 2021

HURRRAAA, WIR FAHREN NACH DEUTSCHLAND

Toto boli naše slová, keď sme zistili, že môžeme ísť na stáž do Nemecka, napriek tejto zlej situácii. Naša cesta sa začala 19. 11.2021 o 21:30 pred SZŠ, kde sme sa nabalili a naskladali ako puzzle do auta s batožinou na 2 týždne. 

Po deviatich hodinách cesty sme dorazili do Schkeuditz-u, (nesnažte sa to vysloviť – nedá sa to) do nášho ubytovania VITALIS, z ktorého sme boli veľmi milo prekvapené. Určite by sa aj vám páčilo bývať v starobylom sídle panstva. Našou novou pravou rukou sa stala Anna, ktorá nám pomohla zorientovať sa vo všetkom (areál, strava, mesto…). Čerešničkou bolo objavenie farmy danielov v areály ubytovania.

Keďže VITALIS neponúka len ubytovanie, ale aj sprostredkúva prax v rôznych odboroch ( automechanik, záhradník, kaderník, architekt…), v nedeľu večer docestovali hluční študenti z Macedónska, ktorí tu budú tiež vykonávať svoju prax. 

Ponúkli nám výpomoc vo forme dopravy do Leipzig-u, pretože majú svoj autobus. Lipsko nás opäť očarilo. Navštívili sme obrovský pamätník bitky národov, futbalovú Red Bull arénu, medzinárodnú univerzitu, videli sme nádherné kostoly a chrámy. Nie sme tu však len kvôli zábave, ale najmä kvôli práci, na ktorú sme sa museli pripraviť. Takže po výlete nás čakal večer plný bazálnej stimulácie (somatická, vestibulárna, vibračná stimulácia, hniezdo, múmia, MSD…) v podaní našich p. uč. Mgr. Murínovej a Mgr. Hergelovej.

Ďalšie prekvapenie nás čakalo na druhý deň na praxi, keď sme po otestovaní a podelení do dvojíc museli dať zbohom našim „anjelom strážnym“, lebo nesmeli ostať s nami. My sme to však zvládli. Hoci začiatky boli ťažké a rečová bariéra značná, nevzdávali sme sa. Náš dom pre seniorov „Goyastraße“, kde sme prax vykonávali, sa nachádza na tichom mieste. Zabezpečuje starostlivosť vo všeobecnej lôžkovej časti (120 miest) a obytnej časti s 30 miestami, ktorá sa špecializuje na vysoko kvalitnú starostlivosť. Prvý deň sme hlavne spoznávali naše priradené oddelenia, obyvateľov domova a snažili sa porozumieť a rozprávať v cudzom jazyku. Všetci boli k nám milí a prívetiví. Deň po praxi sme zavŕšili nákupmi v centre mesta. Cesta na ubytovanie bola zvláštna. Zistili sme, že na našu vlakovú linku nahlásili bombu a my sme museli nájsť iný spoj. Nakoniec sme aj toto zvládli úspešne. 

Tešíme sa na ďalšie zážitky. Ozveme sa. 

Sofi, Viki, Bianka, Vivi, Jenny a Niki