Na chvíľu učiteľmi prvej pomoci
9. júna 2022
Opúšťame Hradec Králové
13. júna 2022

Pomoc ukrajincom pokračuje…

V rámci odbornej klinickej praxe sme sa rozhodli pomôcť nielen finančne ale aj vlastnou praxou. V nedeľu 29.5.2022 sme vyrazili na odbornú stáž do humanitárneho centra Gabčíkovo. S babami (s Danielou a s Miškou) sme sa stretli o 10:00 na vlakovej stanici v Lučenci kde sa začalo naše dobrodružstvo.
Cestovali sme s viacerými prestupmi vlakom aj s autobusom. Po 9 hodinách cestovania sme dorazili do Gabčíkova kde nás čakal náš spolužiak Boris. Po príchode na ubytovňu sme sa vybalili a oboznámili sme sa členmi tímu. Kedže sme boli unavené išli sme sa vyspať.
Naša stáž začala 30.5.2022 v pondelok ráno o 8:00. Oboznámili sme sa s pracoviskom, pomôckami, prístrojmi a s výkonmi, ktoré sme vykonávali celý týždeň počas našej praxe. Náplňou práce bolo poskytovať zdravotnú starostlivosť utečencom z Ukrajiny. Pod dohľadom našej vedúcej sestry praxe na stáži sme pripravovali infúzne roztoky, podávali sme intramusculárne a subcutánne injekcie , a naučili sme sa mnoho nových fígľov.
Každý deň sa striedali odborný lekári od internistov,pediatra cez kardiológa až po chirurga. Od všetkých sme sa dozvedeli niečo nové. Mali sme prednášku o EKG prístroji, zázname, srdcovej činnosti. Asistovali sme pri malých chirurgických zákrokoch.
Počas týždňa sme mali možnosť sa stretnúť s riaditeľom Migračného úradu s PaedDr. Jánom Orlovským a taktiež s IOM a UNHCR členmi.
Vznikali nové priateľstvá s našou prekladateľkou Saškou a aj s maličkými deťmi, s ktorými sme sa denno-denne hrali.
Aj touto cestou by som sa chcela poďakovať občianskemu združeniu Firemedical, nášmu spolužiakovi Borisovi Kováčovi, ktorý je zároveň predsedom o.z. za možnosť spolupracovať s jeho tímom a zúčastniť sa na stáži. Dúfam, že spolupráca naďalej bude zotrvávať a stretneme sa aj v ďalšom školskom roku.
Žiaci 3.B Veronika
Daniela
Michaela
Boris