Po roku opäť pobyt v Gut Wehlitz
16. novembra 2022
Jediná, jedinečná… naša stužková
20. novembra 2022

O 17. novembri

Čo je to Nežná revolúcia, či ako sa žilo za socializmu? O tom všetkom nám dňa 16.11 v rámci hodiny občianskej náuky porozprával pán riaditeľ Mgr. Sekula s pomocou pani učiteľky Mgr. Czakovej. Udalosti, ktoré sa odohrali vo vtedajšom Československu v novembri 1989 vošli do dejín ako Nežná alebo Zamatová revolúcia. V tomto roku sa skončila 40 ročná vláda komunistického režimu. Na pamiatku zatvorenia českých vysokých škôl nemeckými nacistami a následných krvavých udalostí z roku 1939 si v rovnaký deň 17. novembra pripomíname aj Medzinárodný deň študentov.

Pokojná manifestácia organizovaná v Prahe 17. novembra pri príležitosti 50. výročia smrti Jána Opletala prerástla do demonštrácie, ktorú ukončil brutálny zásah polície proti študentom. Postupne sa k študentom pridali aj ďalší obyvatelia, ktorí bez jediného výstrelu a bez prelievania krvi položili na lopatky režim, ktorý desaťročia kontroloval vlastných ľudí. Revolúcia spred 33 rokov priniesla ľuďom koniec diktatúry jednej strany, obnovu základných občianskych slobôd, demokraciu a celkovo osobnú slobodu. Symbolom Nežnej revolúcie sa okrem spevu hymny na verejných miestach stali aj štrngajúce kľúče a trikolóra pripnutá na oblečení.

Beseda sa uskutočnila v triedach I.A a v I.B. Pán riaditeľ a pani profesorka nám popísali ich živé spomienky na vtedajšie časy. S nimi sme sa preniesli do temnej doby socializmu. Neuvedomujeme si že aj dnes sú krajiny, kde ľudia nemajú slobodu a aké dôležité je si pripomínať 17. november – sviatok vzdoru proti neslobode

Daníková 1.A a Lucia Čvikotová I.B