Maxim vyhral Hviezdoslava + pár múdrych rád pre recitátorov
13. marca 2023
Maturita – formalita?!
16. marca 2023

Na psychiatrii, ale iba na návšteve

Písomné maturity začali… a kým sa naši štvrtáci pasovali s maturitnými testami a slohmi, my druháci sme zo školy vypadli za získavaním odborných poznatkov. V utorok 14. 3. 2023 s elánom sme vycestovali na nie ďalekú cestu do Kremnice. Do Kremnice? Na psychiatriu? Možno ste sa zasmiali a presne naším cieľom bola Psychiatrická nemocnica Prof. Matulaya v Kremnici.
Našu exkurziu odštartovalo stretnutie s pani námestníčkou pre ošetrovateľstvo s Mgr. Štulajterovou, ktorej ďakujeme za umožnenie výbornej exkurzie. Následne nás milé sestričky sprevádzali po areály nemocnice a obohacovali naše vedomosti z oblasti psychiatrie. Nemocnica má približne 200 zamestnancov a 260 pacientov v rôznom veku od detského po geriatrický. Je rozdelená na niekoľko oddelení, a to akútne, chronické, pediatrické a gerontologické a resocializačno- rehabilitačné, na ktorom sme mali možnosť vidieť prebiehajúcu fyzioterapiu a ergoterapiu. Nahliadli sme do priestorov pre zamestnávanie klientov ako bola tkáčska dielňa, stolárska dielňa, maliarska dielňa či dielňa pre ručné práce. V areáli sme objavili pre voľnočasové aktivity aj rybník vhodný na prechádzky. Celý areál nemocnice bol upravený na čom sa podieľajú aj pacienti. Nepokukávali sme len po vonku ale spoznali sme aj vnútorné priestory nemocnice. Najväčší šok sme mali z elektrošokovej liečby, ktorú využívajú napríklad u pacientov s ťažkými depresiami.
Po exkurzii a krátkom občerstvení sme absolvovali prehliadku Kremnickej mincovne a niektorí si pamätnú mincu aj kúpili či vlastnú aj vyrazili. V tomto čase vyráža mincovňa mince cordóby pre Nikaraguu. Domov sme odchádzali s príjemným zážitkom z pekne obohacujúco stráveného dňa. Ďakujeme.
Druháci