Konečne opäť v Prahe
17. apríla 2023
Vedomosti o únii.
19. apríla 2023

Last excursion…

Dnes, 18. apríla, štvrtáci opäť zavítali do Banskej Bystrice, pozrieť si možno naše budúce pracovisko. Navštívili sme Detskú fakultnú nemocnicu, kde očarenie z vybavenia striedali zimomriavky pri pohľade na detičky, ktoré boli hospitalizované. Špičkové vybavenie, milý personál a krásne priestory nás oslovili natoľko, že mnohí začali rozmýšľať o pôsobení na niektorom z oddelení po úspešnej maturite.

Nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť už 17 rokov, je vytvorená s ohľadom pre detského pacienta a sprevádzajúcu osobu ,odzrkadľuje smer uberania nemocnice. Pediatrická nemocnica sa rozdeľuje na štyri kliniky, navštívili sme všetky a na záver aj detský urgent. Prvou bola detská klinika, ktorá zahŕňa detskú hemodialýzu, má 37 lôžok. Následne sme sa presunuli na kliniku detskej chirurgie, ktorá zahŕňa endoskopické výkony, kardiologické operácie, ktoré sú v spolupráci so SÚSCH. Tretím stanovišťom bola klinika onkológie a hematológie, táto zahŕňa osemnásť lôžok, ako posledné oddelenie sme navštívili oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny, má 11 lôžok, zistili sme, že sú tu najčastejšie hospitalizovaní pacienti trpiaci respiračnými zlyhaniami a vrodenými vývojovými chybami. Na Slovensku sa nachádzajú tri pracoviská Detskej urgentnej medicíny a my sme mali šťastie, že sme jeden z nich mohli navštíviť. Je jedinečné svojim vybavením a modernizáciou. V nemocnici sa nachádza tiež oddelenie rehabilitácie a je jednou z troch centier liečby cystickej fibrózy, prebieha tu liečba rôznych systémov využívajúca bohatú škálu prístrojov.

Táto exkurzia nám dala veľa a ukázala nám ako je naše povolanie dôležité na každom jednom oddelení a o to viac na tom detskom, pretože pediatrii sa v súčasnosti venuje málo ľudí. S pani profesorkami Mgr. Murínovou, Mgr. Paúkovou a Mgr. Murín sme náš posledný výlet na našej zdravotke zakončili v nákupnom centre a už nám neostáva nič iné iba zmaturovať a rozhodnúť sa ako budeme pokračovať, tak nám držte palce!