Proti stresu pomáhajú úplne obyčajné veci
28. októbra 2018
Malý atlas obväzových techník (foto + video)
7. novembra 2018

Dánski študenti ukončili u nás svoju zahraničnú stáž.

Minulý týždeň ukončili mesačnú stáž na Slovensku dánski študenti Frederik Larsen a Graziella Briguglio. Niektorí z vás sa s nimi mali možnosť stretnúť aj viackrát, a to nielen počas praktického výcviku v domove sociálnych služieb Betánia v Kalinove, ale aj mimo neho v uliciach Lučenca, prípadne v mestskom parku.

V piatok sa rozlúčili s klientmi Betánie, jej riaditeľom a zamestnancami. Podľa bezprostredných, priateľských reakcií a množstva úsmevných situácií súdime, že Dánom sa so slovenskými seniormi pracovalo dobre. Napokon, aj sami to potvrdili. V Lučenci sa im páčilo, boli sme na akčnom filme v kine na námestí, okúsili riadnu slovenskú stravu v reštaurácii v Ožďanoch a vybrali sme sa aj na túru. Kto z vás má rád turistiku a ešte nevidel krásne pozostatky hradu Šomoška a čadičový kamenný „vodopád“, naplánujte si túto nenáročnú trasu.

Navštívili aj našu školu, prezreli si hlavnú budovu a nazreli aj do budovy B, kde im jazykovo zdatní druháci tlmočili všetko, čo bolo treba a rozlúčili sa s nami, ako sa patrí – pán riaditeľ im v mene školy venoval pár spomienkových predmetov, ktoré im pripomenú chvíle strávené na Slovensku.

Študenti z Dánska k nám prichádzajú v rámci programu Európskej Komisie Erasmus+ dvakrát do roka a chceli by sme vám, milí žiaci, pripomenúť, že všetci ovládajú anglický jazyk, a stretnutie s nimi vás môže obohatiť aspoň po tej jazykovej stránke. Nebojte sa dorozumievať v inom jazyku a nenechajte sa odradiť dôvodmi typu „ja to neviem“ a „necítim sa na to“. Okrem toho, že spoznáte sympatických ľudí, môžete sa od nich kadečo dozvedieť.

Frederikovi a Grazielle prajeme veľa úspechov.

Have a safe flight back home.