„Kto iným dobro činí, sám ho právom chce.“
10. decembra 2021
Migrácia, emigrácia, imigrácia ???
15. decembra 2021

Vážnosť situácie si uvedomujú aj študenti, sú odhodlaní pomáhať

Radovan Vojenčák

Miroslav Kmeť: Žiaľ, veľa ľudí podceňuje situáciu a aj napriek tomu, že vidia ako sú nemocnice preťažené, sa dobrovoľne vzdali ochrany pred ťažkým priebehom tohto ochorenia.

Žiaci Strednej zdravotníckej školy aj s pedagógmi v areáli Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci. (Zdroj: Radovan Vojenčák)

LUČENEC. So starostlivosťou o pacientov síce nepomáhajú priamo na covidových oddeleniach, avšak aktuálnu zložitú situáciu, spôsobenú koronavírusovou pandémiou,si veľmi dobre uvedomujú.

Silno zasiahla aj nemocnicu v centre Novohradu, kde merajú kroky v rámci praktického vyučovania.

Článok pokračuje pod video reklamou

Študenti zo Strednej zdravotníckej školy v Lučenci, napriek tomu, že sú zaočkovaní proti ochoreniu covid-19, majú pred nebezpečným vírusom rešpekt.

„Žiaľ, viacero ľudí podceňuje súčasnú situáciu a aj napriek tomu, že vidia ako sú nemocnice preťažené, sa dobrovoľne vzdali ochrany pred ťažkým priebehom tohto ochorenia,“ povedal tretiak Miroslav Kmeť z Lupoče na margo ľudí, ktorí odmietajú očkovanie.

Napoon, školáci sa kontaktu s pacientom, čakajúcim na výsledkom testu, nevyhnú.

Zajímalo nás, ako neľahkú situáciu vnímajú študenti v odbore praktická sestra a aj pedagógovia, ktorí ich na náročné a zodpovedné povolanie pripravujú.

Výučba distančná, prax v tvrdej realite

V článku sa okrem iného dočítate:

•Čo sa v nemocnici žiaci naučia, a ako ich vnímajú zamestnanci nemocnice

•Ako vyzerá kontakt s pancietmi u ktorých je podozrenie na covid

•Aká je zaočkovanosť u nich v škole.

•Čo ich motivovalo k štúdiu tohto odboru a či ich súčasná situácia neodrádza

V súčasnosti žiaci školy prešli na distančné vyučovanie, no tretiakom a štvrtákom bola na základe výnimky od ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu ponechaná možnosť praktického vyučovaniam v zdravotníckych zariadeniach.

Tak sa môžu vzdelávať a zároveň pomáhať personálu nemocníc v Lučenci, v Rimavskej Sobote a vo Veľkom Krtíši.V susedných okresoch absolvujú prax tí žiaci, ktorí bývajú priamo alebo v blízkosti týchto miest. Nejakú časť praxe však napriek tomu absolvujú aj v Lučenci. Škola sa snaží žiakom vyhovieť aby nemuseli kvôli tomu cestovať.

„Vďaka udelenej výnimke sa môžeme aj my, učiteľky a žiaci, podieľať v tomto mimoriadne ťažkom období na ošetrovateľskej starostlivosti. Žiaci sa naučia ale aj pomôžu, už to ich pripravuje na budúcu prácu. Prax v nemocnici vykonávame s odhodlaním a napriek strachu, ktorý sa šíri celou spoločnosťou snažíme sa vydať zo seba maximum,“ povedala odborná učiteľka Beáta Murín.

Aj napriek sťaženým podmienkam majú podľa nej žiaci pocit, že sa učia rýchlejšie. Asi je to tým, že cítia, akí sú potrební. Najkrajšie je pre nich počuť úprimnú vďaku od pacientov a zdravotníckeho personálu. „Je cítiť, že si vážia našu odvedenú prácu a najmä ju oceňujú. To nám dodáva energiu do ďalšieho dňa, že naša práca má zmyslel hlavne v tomto ťažkom období a sme mimoriadne potrební v nemocnici. Zdravotnícky personál je extrémne vyčerpaný, snaží sa však všetkým pacientom poskytnúť tú najlepšiu zdravotnú starostlivosť.“

Učiteľka si myslí, že lučenecká nemocnica nasadila všetky sily a prostriedky na zvládnutie tohto boja, urobila organizačné zmeny na zabezpečenie chodu nemocnice. Napriek tomu sa tu situácia výrazne nezlepšuje.

„Na preplnené nemocnice doplácajú všetci pacienti. Jediným riešením, ako prekonať túto pandémiu a vrátiť sa do normálneho života, je očkovanie,“ zdôraznila.

V očkovanosti idú príkladom

Aj učitelia v zdravotnej škole sa snažia ísť v zaočkovanosti príkladom.

„Čo sa týka zaočkovanosti, u nás na škole máme zaočkovaných všetkých pedagogických i nepedagogických zamestnancov, až na jednu výnimku, v prípade ktorej ide o prekonanie ochorenia. Takže nám odpadá aj problém s testovaním zamestnancov,“ povedal Miroslav Sekula riaditeľ SZŠ Lučenec a zároveň aj prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl.

Pod zaočkovanosť študentov sa podľa neho podpísal aj postupný vývoj pandémie, ktorý dlho umožňoval zaočkovanie len určitým vekovým kategóriám. S nástupom hoaxov sa postupne záujem o očkovanie u nich znížil.

„U maturantov je zaočkovanie veľmi dobré. V ich ročníku je len šesť nezaočkovaných študentov. Ak sa pozrieme na nižšie ročníky, tak tam zaočkovanosť postupne klesá. Najnižšia je u prvákov, keďže sa dlho ani nemohli dať zaočkovať. Nedobré je, že niekedy to musia robiť navzdory svojim rodičom,“ dodal riaditeľ.

Žiaci nechodia síce priamo na covid oddelenie, ale styku s pacientami, u ktorých sa čaká na potvrdenie, alebo v lepšom prípade na vylúčenie prítomnosti koronavírusu, sa nevyhnú.

Aj na iných oddeleniach sa nachádzajú pacienti po kontakte s covid pozitívnym človekom.

„Aj im je žiadúce a potrebné poskytnúť zdravotnú a ošetrovateľská starostlivosť. Študenti sa musia k tomu adekvátne vyzbrojiť ochrannými pomôckami a strážiť si 15 minútový limit pre kontakt“. Infekciu nepodceňujeme, ale dodržiavaním štandardov to zvládame, povedala Miroslava Sekulová, zástupkyňa riaditeľa školy pre odborné vzdelávanie.

Motiváciou boli v jednom prípade peniaze, v druhom od začiatku túžba pomáhať

O štúdium na škole je záujem a k rozhodnutiu vybrať si toto povolenie môžu byť aj u mladých ľudí niekedy čisto pragmatické.

Ale ako sa ukázalo, s týmto presvedčením by ste dlho pri ňom nevydržali a pravdepodobne práve prax na mieste, kde sa bez súcitu nezaobídete, zmenila aj presvedčenie žiaka tretieho ročníka Miroslava Kmeťa z Lupoče.

„Priznám sa, že pôvodne boli hlavným dôvodom k voľbe tohto povolania stabilné peniaze aj fakt, že zdravotníkov je stále nedostatok a miesta sú v podstate garantované. Ale ako sme začali chodiť na prax som si začal uvedomovať, že naša práca je o niečom viac, než o peniazoch. Úprimne ma začala baviť práca pri ktorej môžeme pomôcť napríklad ležiacim pacientom čo i len s umytím,“ uviedol Kmeť.

Svoje praktické vyučovanie začínal v lučeneckom zariadení sociálnej starostlivosti Ambra. Potom si už prešiel viacerými oddeleniami v nemocnici. Tu si uvedomil fakt, že pozitívny vzťah s pacientami si buduje ak je na nich milý. Vtedy sa začína budovať vzájomná dôvera.

„Iný pocit je, keď ideme k pacientovi, ktorý má covid. Napriek tomu, že som očkovaný mám k tomuto ochoreniu stále rešpekt. Myslím si, že žiaľ viacero ľudí podceňuje súčasnú situáciu. Napriek tomu, že vidia, ako sú nemocnice preťažené, sa vzdali sa dobrovoľne ochrany pred ťažkým priebehom tohto ochorenia.“

Súčasná ťažká situácia ho však neodrádza od jeho presvedčenia byť zdravotníkom.

„Definitívne mi to otvorilo oči a práve teraz začínam mať pocit, že sme dôležitejší ešte viac než pred pandémiou. Dúfam, že po skončení školy budem mať možnosť pracovať v tejto nemocnici, ak nie tak budem pokračovať v dennom štúdiu na vysokej škole a uvidím, kde nakoniec skončím,“ zakončil Kmeť.

Miroslav Kmeť vďaka praxi objavil skutočný zmysel svojho povolania.Miroslav Kmeť vďaka praxi objavil skutočný zmysel svojho povolania. (zdroj: Radovan Vojenčák)

Jeho spolužiačku Kristínu Pápaiovú z Mikušoviec priviedla na školu túžba pomáhať ľuďom. V štúdiu by chcela rovno pokračovať buď v ošetrovateľskom alebo v nejakom medicínskom odbore.

„Prax nám pomáha overiť si teóriu v realite. Bola som na detskom, gynekológii, internom oddelení aj traumatológii. Zatiaľ sa mi zdá najbližšie to interné oddelenie. Opatrenia v nemocnici sú prísnejšie a dodržiavajú sa, takže nemám strach, že by som sa mohla nakaziť aj pri kontakte s pozitívnymi pacientmi,“ prezradila študentka.

Vníma to, že v čase pobytu v nemocnici viacerým pacientom nahrádzajú chýbajúci priamy kontakt s rodinou.

So svojimi skúsenosťami sa môže Kristína rozprávať doma aj so svojou mamou, ktorá vyštudovala externe ten istý odbor a robí opatrovateľku seniorom.

Na zdravotnícku školu sa, ako nakoniec prezradila, vybrala aj s tým, aby prekonala svoj strach z krvi.

„Už som to prekonala a som rada, že som si vybrala túto školu. Prax aj výborní učitelia mi dávajú veľa do života. Škoda, že sa musíme učiť cez internet ale som naozaj rada, že môžeme svoje zručnosti získavať priamo tu v nemocnici. Rada by som odkázala tým čo váhajú, aby sa dali zaočkovať. Ak sa aj nakazia budú mať určite ľahší priebeh. Zažila som to priamo aj v našej rodine,“ zakončila študentka.
Čítajte viac: https://mynovohrad.sme.sk/c/22801274/vaznost-situacie-v-luceneckej-nemocnici-si-uvedomuju-aj-studenti-su-odhodlani-pomahat.html