STOP – Obchodovaniu s ľuďmi a stop rasizmu a násiliu
27. apríla 2022
Najvzácnejšia zbierka
28. apríla 2022

Naše predmaturitné putovanie…

Začiatkom mesiaca sme dostali nečakanú ponuku na exkurziu v NÚDCH v Bratislave a zároveň na možnosť vychutnať si krásy Viedne a Bratislavy. Po pozitívnej odpovedi a s veľkým nadšením sme ráno 26.4.2022 obidve triedy nasadli na autobus a vyrazili do Viedne.

Keďže naša triedna učiteľka Mgr. Angelika Hergelová je vo Viedni ako doma, mali sme naše putovanie aj s odborným výkladom. Bolo to veľmi  milé počúvanie, keď sme v jej očiach videli radosť a nadšenie, že nás môže previesť  jej „druhým domovom.“ Naše spoznávanie tohto rakúskeho veľkomesta začína v zábavnom parku Prater, kde sme mohli vidieť a samozrejme aj navštíviť množstvo atrakcií.

Po vybláznení sa na kolotočoch sme pokračovali metrom do historického centra, kde sme po inštrukciách ako sa nestratiť, obdivovali  dominanty Viedne – Katedrálu sv. Štefana, Kärtnerovú ulicu, štátnu operu, Hofburg, záhrady, námestie Márie-Terézie s nádhernými budovami prírodovedného múzea a múzea umenia a kultúry.

Predvečerom prichádzame do  Bratislavy, kde sme po ubytovaní navštívili staré mesto.

Na druhý deň ráno nás čakalo už niečo iné ako len zábava a história. Odborná exkurzia v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave bol hlavným cieľom našej cesty. Privítala nás pani námestníčka PhDr. Belcáková, ktorá nás oboznámila s históriou a súčasnosťou ústavu. Nachádza sa tu 13 vysoko špecializovaných kliník pre deti, rozdelených podľa postihnutého systému či orgánu. Mali sme možnosť vidieť a zároveň aj navštíviť detskú kliniku, transplantačnú jednotku kostnej drene, detskú ortopédiu, onkológiu, neurológiu a tiež detský urgentný príjem. Na každom navštívenom oddelení sa nás ujala staničná sestra, ktorá nás oboznámila so samotnou ošetrovateľskou starostlivosťou, praxou, vnútorným usporiadaním oddelenia a mnohým ďalším.  Prízvukovali nám aj samotné sestričky, že budú radi ak nás v blízkej budúcnosti privítajú ako súčasť ich pracovného kolektívu, keďže aj u nich je nedostatok zdravotníckych pracovníkov. 

Pred odchodom z hlavného mesta Slovenska sme ešte krátko navštívil nákupné centrum a správne unavení sme sa vydali na cestu domov.

Týmto by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať za náš posledný spoločný výlet našim triednym učiteľkám Mgr. Fajčíkovej a Mgr. Hergelovej a samozrejme aj našim odborným učiteľkám PhDr. Drugdovej a Mgr. Paúkovej. Aj keď to bol náš posledný školský výlet užili sme si ho nadovšetko a odnášame si veľa pekných zážitkov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať. Ďakujeme

Za kolektív štvrtákov Viki Hikkerová