Svetový deň bez tabaku alebo Jogou proti fajčeniu
13. mája 2022
Prevencia drogových závislostí
17. mája 2022

Má recept na zdravie! Má 98 a plno energie!

V lekárni naň nič nedostanete. Jediným overeným receptom na dlhý a zdravý život je životospráva.

Možno ste to počuli už miliónkrát a nič to s vami neurobilo, asi však záleží na tom, kto to hovorí a či to vie dokázať. Častým nedostatkom u nás je, že aj samotní zdravotníci – lekári a sestry bývajú negatívnym príkladom pre životosprávu. Základy pre správny životný štýl sa kladú v mladom veku a aj preto sme s veľkou radosťou prijali možnosť privítať v našej škole prof. Johna Scharffenbergra z Kalifornie. Prišiel k nám opätovne po troch rokoch, aby sa prihovoril budúcim zdravotníkom. Je živým dôkazom že životospráva funguje, je živým dôkazom toho čo učí, píše a šíri koľko mu len sily dovolia. A má ich napriek úctyhodnému veku – 98 rokov stále dosť.

V hodinovej prednáške a následnej diskusii postupne analyzoval päť základných podmienok pre zdravý život:

  1. – nefajčiť
  2. – nepiť alkohol
  3. – byť aktívny – hýbať sa/ športovať
  4. – nebyť obézny
  5. – zdravo sa stravovať

To sú podmienky, ako znížiť riziko, že sa zaradíte k väčšine populácie, ktorá má zvýšený tlak krvi a cholesterol – ktoré vedú k najčastejšej príčine smrti na Slovensku – kardiovaskulárne ochorenia. Význam pohybu je fenomenálny. Ak sa vám aj nedarí v iných oblastiach, pohyb výrazne znižuje riziká ostatných faktorov – hlavne v strednom veku – t.j. od 40 do 70 rokov. Pri tejto číslovke sme sa nemohli neusmievať. Pre pána profesora sú totiž sedemdesiatnici mládežou. Posťažoval sa, že ho 73 ročný syn nie vo všetkom poslúcha a má teraz prvý zubný kaz. Ako odborník na výživu sa v značnej miere venoval práve stravovaniu. Z výskumov podľa neho jednoznačne vyplýva, že pre človeka je najlepšia vegeteriánska strava. Ak aj patríte k mäsožravcom, treba živočíšne bielkoviny obmedziť, čo značne znižuje riziko rakoviny a znížíť príjem tukov – najhorší je palmový olej a maslo … Dobré sú tie z orechov a semiačok. Jesť by sme mali len dvakrát denne – max. do 14-tej. Preferovať by sme mali všetko čerstvé, najlepšie je si to dopestovať vo vlastnej záhrade. Sám má nasadených 1500 koreňov jahôd – jahody má každý rád (ľahko získate priateľov).

Tento lekár, sa narodil v roku 1923 a napriek tomu nás prekvapoval svojou energiou, oduševnením pre šírenie informácií o zdravom životnom štýle. Asi najväčší potlesk zinkasoval za odpoveď na otázku, čo mu dodáva energiu v tomto vysokom veku. Takmer bez rozmýšľania, so svojím nezameniteľným šarmom a úsmevom povedal: Som vďačný za každý nový deň, keď viem, že môžem pomáhať iným.