„Už mám nachystanú kabelku so spomienkami do domova“
25. januára 2024
Zdravotná výchova na základných školách v Rimavskej Sobote
29. januára 2024

Keď bolí duša.

Keď bolí duša, treba ju liečiť. Psychiatria je oblasť medicíny, okolo ktorej ešte stále kolujú mýty a predsudky. Z obáv, ako zareaguje spoločnosť a okolie, mnoho ľudí s duševnými poruchami vôbec nevyhľadá odbornú pomoc.

O tom, že existujú účinné metódy liečby duševných porúch sme sa v stredu, 24.1.2024 presvedčili exkurziou na Psychiatrickom oddelení v Rimavskej Sobote.  Keď idú žiaci večerného štúdia v odbore Praktická sestra a Sanitár na odbornú exkurziu, sneží. A inak tomu ani nebolo v tento deň, no napriek prekážkam na ceste to stálo za to. Milí, ústretoví personál nás previedol psychiatrickým oddelením, ktoré poskytuje odbornú psychiatrickú starostlivosť pre dospelých v rámci piatich okresov banskobystrického kraja – Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca.  Psychiatria je zameraná na diagnostiku, liečbu a prevenciu duševných, emočných a behaviorálnych porúch. Psychiatrická starostlivosť pre dospelých je poskytovaná na štyroch pododdeleniach a v liečbe psychických porúch používajú najmodernejšie biologické postupy. Ako prvé pracovisko na Slovensku zaviedli transkraniálnu magnetickú stimuláciu v liečbe psychických porúch, na oddelení poskytujú v nadštandardných podmienkach psychoterapiu a pracovnú rehabilitáciu. Vyskúšali sme si aj terapeutickú miestnosť Snoezelen, čo je multifunkčná metóda, ktorá sa realizuje v  príjemnom  prostredí pomocou svetelných a zvukových prvkov, vôní a hudby, pričom jej cieľom je vyvolanie zmyslových pocitov. A veru sme sa tam aj my zrazu cítili pokojne, vyrovnane. Že nás exkurzia zaujala svedčí aj fakt, že traja žiaci prejavili záujem pracovať po skončení štúdia práve v tomto zariadení.

Mýty o duševnom zdraví je teda načase zahodiť a nahradiť ich prijatím, ktoré môže byť v konečnom dôsledku liečivé a mať reálny dosah na zlepšenie kvality života podstatnej časti spoločnosti.

Ďakujeme vedúcej sestre Mgr. Magdaléne Kurekovej a jej spolupracovníkom za motivujúcu prednášku osvieženú praktickými skúsenosťami a zážitkami, ktoré vie priniesť iba život sám.

Mgr. Stanislava Krnáčová