Brno se hlásí
18. júna 2019
Darovať krv v júni
21. júna 2019

Výmena stráží na stáži

Aj takto obrazne možno pomenovať druhý týždeň odbornej stáže v Prahe v rámci projektu Erasmus+. Sprevádzajúce učiteľky opustili Prahu a pricestovali iné. Nič sa ale nezmenilo, pretože sme sa už na oddeleniach v nemocnici Motol udomácnili a práca v oblasti ošetrovateľskej starostlivosti na ortopedicko-traumatologickej a internej klinike pokračovala na výbornú.

Avšak niečo sa mení každý deň. Stáž prináša stále nové a nové odborné skúsenosti, ale aj zážitky, ktoré sa nemusia opakovať. Medzi také patrí účasť na teroristickom útoku v obchodnom centre Smíchov Praha. Išlo o najväčšie taktické cvičenie v nočných hodinách, ktoré pražská polícia doteraz usporiadala. Zúčastnili sa ho záchranná služba, útvar rýchleho nasadenia, hasiči, polícia a MY v pozícii figurantov. Všetko sa dialo aj v spolupráci s nemocnicou Motol. Výbuchy, streľba,  ako aj celá záchranná akcia nadobudla reálny rozmer. Cvičenie trvalo do skorých ranných hodín a nám prinieslo nové, doteraz nepoznané skúsenosti. K týmto skúsenostiam pribúdajú nové informácie a poznania z gynekologicko-pôrodnej kliniky – Apolinář, či poznanie prevádzky škôlky pre deti zamestnancov nemocnice Motol .

FN Motol nám ponúkla aj možnosti ďalších exkurzií ako napríklad, exkurzia v mliečnej kuchynke, či práca v ústavnej lekárni, ktorá je veľkým závodom pre výrobu a prípravu liečiv pre veľkú nemocnicu. Veď len samotná lekáreň má 90 zamestnancov.

Ale aké by to bolo bez  spoznávania histórie a kultúry Prahy? Spolu s odbornými učiteľkami sme sa vybrali na prírodné kúpalisko Divoká Šárka, prešli sme sa na Letnú, odkiaľ je panoramatický výhľad na Prahu. Okrem krásneho  výhľadu sme sa ocitli v mega priestore zelene. Toto miesto je veľmi navštevované mladými „pražákmi“ a my sme tam nemohli chýbať. Mimochodom,  kto nevie, v minulosti tu jazdili tanky a Stalin,  ako z výhliadky pozeral na Prahu. V piatok navštívime VOŠZ a SZŠ 5.května, Praha 4, čím sa náš „erasmácky“ pobyt na veľmi , pre nás dokonalej odbornej stáži ukončí.

A odkaz pre čitateľov ? Vieme a uvedomujeme si, že vďaka aj práve takejto odbornej skúsenosti sme si vybrali zaujímavé povolanie a sme hrdí na svoje poslanie, povolanie, školu, uniformu…